Valitsisitko yhteisvalinnassa metsäopinnot?

14.02.2024

SAVONMAA | KOLUMNI | METSÄNOMISTAJAN ÄÄNITORVI

Opinpolun valitseminen on elämämme isoimpia valintoja. Juuri nyt kevään yhteisvalinnat ovat alkamassa. Ikäluokkien pienentyessä kilpailu osaajista ja työvoimasta on kasvamassa. Se on hyvä uutinen opinpolkua suunnittelevalle. Takavuosia vähemmän tarvitsee uravalinnassa miettiä työllistymismahdollisuuksia. Työvoimapula antaa myös mahdollisuuden alan vaihtoon ja uudelleen kouluttautumiseen.


Metsäalan koulutustarjontaa on ympäri maata. Lähtisitkö opiskelemaan alaa, jossa pääsee usein liikkumaan luonnossa, jossa voi usein myös palkan edestä kuntoilla tai jossa pääsee tekemään päivittäin ilmastohyveitä tai ryhtyä oman onnensa sepäksi eli metsäyrittäjäksi?

 

Metsäalalla kaikki tuo on mahdollista. Metsien tuotteilla korvataan jatkossa yhä laajemmin uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjä tuotteita. Se on välttämätöntä, jotta ilmastonmuutosta ja monimuotoisuuskatoa voidaan globaalisti hillitä. Siksikin metsäala on trendikäs kasvun ala. Metsässä on monipuolisia mahdollisuuksia. Sinne uskaltaa suositella hakeutumaan.


Metsäalan perustutkinto tarjoaa oivat ammatilliset perusvalmiudet metsäalan eri tehtäviin. Puun kysynnän kasvu, Venäjän tuontipuun loppuminen, satojen tuhansien hehtaarien metsänhoitorästit ja kaupungistuva metsänomistajakunta takaavat sen, että työmaat eivät lopu kiinnostuitpa metsurin töistä, metsäkoneenkuljettamisesta, metsäkoneasentamisesta, puutavara-auton kuljettamisesta, luonnonhoidon kenttätöistä, metsäpalveluyrittäjyydestä tai taimitarhatyöstä. Uudet ekosysteemipalveluiksi kutsuttavat virkistys- ja suojeluarvot tarjoavat urapolkuja erikoistumiseen esimerkiksi luonnon- tai riistanhoidon parissa. Työskentelymahdollisuuksia on koulutuksen aikana ja sen jälkeen jokaisessa Suomen kylässä.


Metsurin urapolkua ovat lähteneet kulkemaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa laajasti seuratut satakuntalainen nuorten naisten Metsuritrio tai valkealainen ex-lumilautailija Roope Tonteri.

 

Mutta ei tässä vielä kaikki. Metsäala tarjoaa mahdollisuudet monipuoliseen urapolkuun ja kouluttautumiseen myös ammattikorkeakouluissa. Metsätalousinsinöörejä jää eläkkeelle tulevina vuosina paljon. Heitä tarvitaan kymmenien miljoonien puukuutioiden ostamiseen ja satojen tuhansien metsänomistajien metsäasiantuntijoiksi. Suomesta ei löydy paikkakuntaa, jossa ei olisi metsätalousinsinöörin toimenkuvalle työtilaisuuksia.


Jos metsätiede, asiantuntijatehtävät tai johtaminen kiinnostavat vielä lisää, voi hakeutua metsänhoitajaopintoihin Joensuuhun tai Helsinkiin, kuten hiihtäjä Perttu Hyvärinen on tehnyt.

Moni metsäalalla oppinsa hakenut päätyy myös yrittäjäksi. Minunkin urapolkuni on kulkenut metsänhoitajaopintojen jälkeen sukutilan metsätalousyrittäjäksi. Oma suosikkityökaluni on raivaussaha. Se on paitsi työkalu, samalla oivallinen ja suorastaan välttämätön personal trainer, kun metsänhoitoyhdistyksen luottamustehtävien myötä olen saanut toimia varsin työllistettynä metsänomistajien valtakunnalliseksi äänitorvena.


Mikko Tiirola
Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja MTK r.y.