Hämäläisministerit pistivät tuulemaan

08.05.2014

Metsälehti 10/2014 8.5.2014
Mielipide Mikko Tiirola

Metsälainsäädäntöä on uudistettu reippaasti ja metsäalan organisaatioita on pöllyytetty uuteen asentoon kahden hallituskauden aikana. Hämäläiset metsätalousministerit - Anttila ja Koskinen - ovat pistäneet tuulemaan.

Uudistamistarpeita on puskenut eteenpäin sekä EU:n kilpailulainsäädäntö että metsäteollisuuden ja metsänomistajakunnan rakenteen muutokset. Lainsäädäntömuutosten todelliset vaikutukset näkyvät vasta vuosikymmenten päästä. Alku näyttää lupaavalta. Metsäsektori tuntuu pärjäävän muuta yhteiskuntaa paremmin alavireisessä taloudessa, ja puukaupan sujuvuutta kehutaan kilvan.

Metsänhoitoyhdistyksille lakimuutos tarkoittaa sitä, että 28 miljoonaa euroa lakisääteisiä metsänhoitomaksuja muuttuu ensi vuonna epävarmaksi saatavaksi. Metsänomistajat päättävät tuvissaan ja kammareissaan sen, tuoko jäsenyys lisäarvoa. Mhy -kenttä on käärinyt hihojaan - miten muutoksesta selvitään? Uusia strategioita on mietitty jo vuosia. Tänä keväänä on mhy valtuustoissa tehty päätöksiä - lähes kaikki haluavat olla rakentamassa yhtenäistä Metsänomistajat -edunvalvontaketjua. Mikään muu metsäpalveluja tuottava toimija ei pysty tarjoamaan edunvalvontapalveluja puun juurelta Brysseliin asti. Tämän kevään kiinteistöverokeskustelut avasivat jälleen kerran monen silmiä näkemään, miksi metsänhoitoyhdistyksillä ja MTK:lla on erityistä lisäarvoa kaikkien metsänomistajien kannalta.

Metsäkeskuksen valtakunnallista toimintaa on rakennettu jo kolmatta vuotta. Metsäkeskuksesta kehitetään metsäalan yleistä ja puolueetonta edistäjää samalla kun metsäpoliisin leimasta halutaan eroon. Metsään.fi -palvelusta on muodostumassa toiminnan ydin. Suunta on oikea. Olisiko palvelun vaikuttavuus paremmin taattu, mikäli sähköinen palvelu pysyttäisiin tarjoamaan kaikille metsänomistajille maksutta? Metsänomistaja sitten valitsee, kenelle toimijalle tietonsa luovuttaa.

Metsäkeskusuudistuksen lopullisen onnistumisen kannalta tärkeää on se, miten liiketoimintayksikön - Otson - yhtiöittäminen onnistutaan toteuttamaan. Metsäkeskuksen pitää pystyä olemaan korostetun puolueeton toimija uudessa roolissaan. Otson ja metsäkeskuksen napanuoran on katkettava mahdollisimman nopeasti. Symbioottisen suhteen jatkaminen vaarantaisi koko metsäkeskusuudistuksen onnistumisen. Valtiollista toimijaa metsäpalvelumarkkinoilla ei tarvita. Kuinka paljon valtion varoja yhtiön mukaan ollaan valmiita paketoimaan? Yhtiöittämisen loppuun vienti onkin ministeri Koskiselle diplomityön paikka.

Otson johdon kannattaa suunnata katseensa oman yhtiönsä kehittämiseen ja jättää metsänomistajien omistamien metsänhoitoyhdistysten kadehtiminen pois. Yhdistysten vahvuuteen kilpailijoiden silmissä vaikuttaa varmasti se, että yhdistysten ei tarvitse maksaa tuloksestaan osinkoja tai osuuskorkoja omistajilleen. MHY palvelut voidaan siksikin hinnoitella metsänomistajille edullisiksi. Ainoa tae menestymiseen metsäpalvelumarkkinoilla on laadukas palvelu ja hintakilpailukyky sekä metsänomistajien luottamus.

Kilpailua metsänomistajien sieluista ja seteleistä tulee lähivuosina taatusti olemaan - sen hämäläisministerit ovat saaneet aikaa.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK r.y.