Joulukirje 2014

19.12.2014

Metsävaltuuskunnan puheenjohtajan joulukirje 2014

Joulurauhaa ja kiitokset kuluneesta vuodesta

Tällä kertaa kirjoittelen joulukirjettäni lomalla Kaliforniassa, jossa vaimoni ja tyttäreni ovat asustelleet koko syyslukukauden. Vuosi tulee vaihtumaan punapuiden suuruutta ihmetellessä.

Kotona Petäjävedellä iso harvennushakkuusavotta tuli valmiiksi ennen reissuun lähtöä. Metsä-Multian koneet saavat odotella lunta ja pakkasia, jotta viime talvelta rästiin jääneet suokohteet päästään hakkaamaan. Valtakirjalla hoidossa olevista kohteista Keuruun ja Multian puolella ei tarvitse itse paljon murehtia - Johannes ja Pentti valvovat hommat. Pudasjärvellä olemme muuttamassa suvun yhtymää yhteismetsäksi ja sielläkin oma metsäneuvoja - Mika - hoitelee mallikkaasti asioita.

Amerikassa tuntuu taantuma selätetyltä. Täällä rakennetaan puusta ja talous on kasvu-uralla toisin kuin Suomessa. Meille povailtiin sahatavaramarkkinoille jopa supersykliä. Sitä ei tullut. Syksyllä sahatavaran markkinatilanne heikkeni, mutta ensi keväästä odotellaan taas parempaa. Euron devalvoituminen dollaria vastaan vahvistaa positiivista näkymää.

Positiivisten uutisten vuosihan meillä on takana. Metsäsektori on ollut synkän talousvuoden valopilkku. Isot investointiuutiset ja -suunnitelmat nostivat metsäbiotalouden valtakunnan ykkösteemaksi. Tästä on hyvä jatkaa kevään eduskuntavaaleihin ja hallitusneuvotteluihin. Järjestön vaaliohjelma on kaikkien puolueiden ja ehdokkaiden hyödynnettävissä. Vaalien jälkeen rakennettavalla hallituksella on kova työ nostaa Suomi suosta. Meillä on Metsänomistajina monia tavoitteita ja myös paljon puolustettavaa.

Kemeran uudistaminen on ollut. vuoden metsälainsäädäntöhanke. Kiitokset teille kaikille, jotka annoitte kentän palautetta ja taustatietoa lainsäädäntöhankkeen valmistelun yhteydessä. EUn valtiontukisuuntaviivat rajasivat rakennuspalikoita niin että uudesta kemerasta ei ollut mahdollista saada täydellistä. Pohjoisen erityiskysymykset joudutaan hoitamaan 'de minimis' järjestelyn kautta. Toisaalta uuteen kemeraan saatiin hyvänä uudistuksena varhaisperkaus ja hankebyrokratiaa voidaan kotikutoisesti vähentää. Notifiointi komissiossa on ensi vuoden jokerikortti: optimisti uskoo, että uusi kemera on voimassa jo vapulta eikä mitään katkosta tule, realisti näkee asian, että uutta kemeraa päästään käyttämään kesälomilta palatessa ja pessimisti, että komissioonhan se jumittuu lopullisesti koko kemera. Toivottavasti hallituksen koheltaminen energiapuutukien osalta ei johda pessimistiseen vaihtoehtoon. Vaara siihen kasvoi, kun Vapaavuori lähti vetämään metsäteollisuuden vankkureita puusähkötukien osalta vakavista varoituksista huolimatta.

Kuluneena vuonna rakensimme uutta edunvalvontajärjestöä. Aikamoinen urakka meille kaikille - ja myös opettavainen. Vauhtia on ollut ja vaarallisiakin tilanteita. MHY sääntöjen vääntämisestä meinasi tulla koetinkivi. Omaan piikkiin otan osittain sen, että kahden erilaisen kulttuurin yhdistämisessä tehtiin myös klassisia virheitä. Vuoropuhelulle jäi liian vähän aikaa ja mallisäännöistä meinasi tulla elämää suurempi kysymys. Välillä väänsimme rautalangasta malleja, mutta lopputulos oli marraskuun valtuuskunnassa se, että kahta vaille koko porukka on jo tässä vaiheessa yhteisessä rintamassa mukana. Uskon, että liian syviä arpia harjoituksesta ei jäänyt ja kiitän teitä kaikkia siitä että homma haluttiin viedä maaliin. Yhdessä olemme muutostilanteessa vahvoja.

Vuoden vaihde on monella tapaa historiallinen. Metsänomistajien liitot jäävät historiaan. Rakennekehityksen edistäminen ja yhteistyön lisääminen johti pelinrakentajan nivoutumiseen osaksi MTK:n metsälinjaa. Harva organisaatiotaso pystyy yhtä hienoon suoritukseen, kun oma toiminta ajetaan organisatorisesti alas. Kiitokset erityisesti liittojen toimistoihmisille, jotka olette pystyneet viemään liittojen lakkautusprosessia ammattimaisesti eteenpäin, vaikka uusi rakenne ei tarjoakaan teille entisenkaltaisen toimenkuvan jatkumista.

Ensi vuosi tulee olemaan jännittävä meille kaikille metsänhoitoyhdistystoimijoille. Muutos on iso, mutta siihen on valmistauduttu. Oman metsäneuvojan rooli korostuu entisestään. Mhy:n toimihenkilöiden jaksaminen, motivoituminen ja kyky palvella jäseniä ratkaisevat käytännössä myös organisaation menestyksen. Tätä tuntumaa haluan olla mukana rakentamassa jatkossa entistä vahvemmin. Mhy päivät Tampereella ovat hyvä startti tämänkin kehittämiseen. Metsäneuvojat, nykäiskää hihasta ja antakaa kentän äänen kuulua.

Metsävaltuuskunta muuttuu tammikuun lopulla Tampereella "mo-liittojen valtuuskunnasta metsänhoitoyhdistysten valtuuskunnaksi". Ilmoittautukaa uuteen Tornihotelliin sankoin joukoin mhy päiville, jotka edeltävät 28.1. pidettävää metsävaltuuskunnan ylimääräistä kokousta.

Metsänhoitoyhdistysten mahdollisuus vaikuttaa järjestön linjauksiin on jatkossa suoraa. Jokainen MTK:hon liittyvä mhy saa uuteen metsävaltuuskuntaan oman edustajansa ja äänivalta määräytyy yhdistysten vuodenvaihteen jäsenmäärän mukaan. Nämä' tiedot pitäisi ilmoittaa pikapuoliin Simonkadulle. Tammikuun kokouksessa metsävaltuuskunta valitsee itselleen puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa. Tampereella valitaan myös metsänhoitoyhdistysten 20 edustajaa järjestön ylimpään päättävään elimeen - valtuuskuntaan. Vaali toteutetaan metsävaltuuskunnan sääntöjen mukaisesti suhteellisena vaalina: yhdessä äänestyksessä 20 eniten ääniä saanutta valitaan vuodeksi 2015 valtuuskunnan jäseneksi. Mielenkiintoinen vaali siitä varmasti saadaan aikaiseksi. Kun teette ennakkolaskelmia, huomioikaa, että tässä vaalissa SLC:hen jäsenöityneet ruotsinkieliset mhy:t eivät ole mukana.

Syksyllä - 28.10.2015 - on sitten metsävaltuuskunnan varsinainen kokous, jossa päätetään jäsenmaksumallista, ja jossa koko metsäjohtokunta on erovuorossa. Mielenkiintoa varmasti riittää myös syksyn kokoukseen. Ensi vuonna lähtee rakentumaan uusi kokouskulttuuri. Muutos on aina mahdollisuus. Itse pystymme vaikuttamaan siihen, minkälaista foorumia haluamme yksityismetsätalouteen rakentaa.

Haluan kiittää kuluneesta vuodesta. Olen tavannut useimmat teistä monesti vuoden mittaan. Aktiivista yhteydenpitoa tarvitaan tulevanakin vuonna. Lupaan raivata kalenteriini lisää tilaa mhy tilaisuuksia varten. Tulen siis mielelläni erityisesti niihin yhdistyksiin, missä en vielä ole vieraillut. Molemmin puoleinen viestintä vie asioita. Muistakaa kuormittaa tilaisuuksien puhujina myös MTK:n muuta johtoa ja metsäjohtokunnan jäseniä. Jäsenyhdistyksinä teillä on siihen oikeus.

Kotipostiini tulevat mhy-lehdet ansaitsevat edelleen erikoiskiitokset. Kentän tuntemukset ja tuki ovat tärkeitä, kun linjauksia rakennellaan omaan järjestöön, ministeriöihin, poliitikkoihin ja teollisuuteen. Soitelkaa edelleen aktiivisesti numeroon 044-5384280 tai laittakaa sähköpostia mikko.tiirola@mtk.fi . Olen myös opettelemassa twitterin käyttöä @TiirolaMikko loma-harrastuksenani.

Kohta alkaa olla aika unhoittaa hetkeksi arjen huolet ja koota voimia tulevan vuoden haasteisiin läheisten parissa.

19.12.2014 Jouluterveisin Mikko Tiirola