JUHLAPUHE TAMPETEEN SEUDUN METSÄNOMISTAJAT RY 25 VUOTTA

18.10.2013

Tampereen seudun metsänomistajat ry 25 vuotta
Tampereen raatihuone

Kaupunkilaisjärkevää järjestäytymistä ja metsäedunvalvontaa tarjolla

- Maalaisjärjen lisäksi metsänomistajajärjestössä on hyvä olla mukana myös kaupunkilaisjärkeä, totesi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Tampereen Seudun Metsänomistajien 25 -vuotisjuhlassa Tampereen raatihuoneella perjantaina 18.10.

MTK ja metsänhoitoyhdistykset tekevät töitä kaikkien metsänomistajien puolesta. Metsänomistukseen liittyvät tulevaisuuden haasteet ja käytännön avuntarve ovat pitkälti samat metsänomistajan ammattiasemasta tai asuinpaikasta riippumatta.

Metsänomistajien edunvalvontaa ollaan selkiyttämässä. Metsänomistajien liittojen ja MTK:n metsälinjan resursseja kaavaillaan yhdistettäväksi. Jatkossa metsänomistajat pääsisivät täysivaltaisesti mukaan koko järjestön päätöksentekoon. Edunvalvontaa puun juurelta Brysseliin saakka on tarjolla oman metsänhoitoyhdistysten jäsenyyden kautta kaikille metsänomistajille.

MTK:lla on etujärjestönä pitkät perinteet ja vankka asema. - Sen sateenvarjon alle on hyvä rakentaa kaikkien metsänomistajien edunvalvontaa. Vaikka minkälaisen erillisen metsänomistajien järjestön tähän maahan perustaisi, eivät sille avautuisi pääministerin talousneuvoston ovet, kuten MTK:n puheenjohtajalle. Lisäksi EU:n suunnalta puhaltelee sellaisia tuulia, että pitää olla tarkkana että suomalaista puuta ylipäänsä saa tulevaisuudessa käyttää ja metsätaloutta täällä harjoittaa.

Metsänhoitoyhdistys pitää metsänomistajan puolta konkreettisissa metsätalouden asioissa.

- Itse asiassa etämetsänomistaja on paljon riippuvaisempi metsänhoitoyhdistyksen edunvalvonnasta, koska hän asuu kaukana tilastaan, eikä välttämättä voi olla aina paikalla vahtimassa esimerkiksi hakkuutyön jälkeä tai tukin katkontaa.

Etämetsänomistajien omalle toiminnalle on jatkossakin vahvaa sosiaalista tilausta. Metsänomistajaorganisaation muutoksessa on tärkeää jatkaa hyvän yhteistyön rakentamista metsävaltuuskunnan, metsänhoitoyhdistysten ja etämetsänomistajien yhdistysten välillä.