Kannatan lämpimästi hirsikoulun rakentamista

22.04.2013

Mielipide 22.4.2013
Mikko Tiirola


Kunnallisella päätöksenteolla voidaan vaikuttaa aluekehitykseen ja ympäristön tilaan. Liian usein päätökset tehdään kuitenkin pelkän yksikköhintakilpailutuksen tuloksena ilman strategista tarkastelua ja pelkkä euro konsulttina. Pudasjärven kaupungin päättäjille pitää nostaa hattua. Hirrestä kohoaa paraikaa 110 -paikkainen päiväkoti. Päätös 10 000 neliön hirsisen koulukeskuksen rakentamisesta homeisten betonikoulujen korvaamiseksi on valtakunnallisesti merkittävä päänavaus. Suomessa on yli viiden miljardin euron korjaus- tai uudelleen rakentamistarve kunnallisissa rakennuksissa homevaurioiden takia. Koko maan rakennuskannassa korjausvelka on 50 miljardia euroa.

Monet Helsingin päättäjät opettavat kovasti ihmisiä ekologisuuteen ja ilmastoystävällisyyteen, mutta julkiset rakennukset rakennetaan useimmiten betonista ja lämmitetään fossiilisilla polttoaineilla. Pitäisikö Helsingin kaupungin valtuuston mennä ympäristö- ja ilmasto-oppiin Pudasjärven kaupungin vieraaksi? Kannatan lämpimästi Kumpulan kaupunginosan vanhempien ajatusta uudesta hirsikoulusta (HS 18.4). Helsingin päättäjillä on valinnan paikka. Ovatko puheet pelkästään vihreitä, mutta sydän hiilen musta ja betonin harmaa?

Kunnilla on myös kaavoitusmonopoli, jonka avulla puurakentamista voitaisiin vauhdittaa ratkaisevasti. Suomalaiset haluaisivat tutkimusten mukaan asua puurakenteisessa pientalossa, mutta Suomesta - EU:n harvaan asutuimmasta maasta - on rakennettu Espanjan jälkeen kerrostalovaltaisin maa. Tässäkin erityisesti metropolialueen päättäjien on syytä katsoa peiliin.

Mikko Tiirola

MTK:n metsävaltuuskunnan pj

Petäjävesi