Metsävähennyksen korotus vahvistaa perhemetsänomistusta

LUKIJALTA KALEVA MIKKO TIIROLA
Heikki Ala-aho (Kaleva 13.4./Lukijalta) epäili hallituksen esityksen metsävähennysprosentin korottamisesta hidastavan ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamista. Analyysi jäi yksipuoliseksi.
Metsävähennys tuli lainsäädäntöön Ahon hallituksen pääomaverouudistuksessa 1990-luvulla, kun pinta-alaverosta luovuttiin. Mallia otettiin Ruotsista. Uudistuksessa rajattiin metsävähennyksen käyttöoikeus vain luonnollisille henkilöille ja yhteismetsille. Tätä säännöstä Marinin hallitus tiukensi, kun jotkut rahastoyhtiöt löysivät vanhasta laista porsaanreiän ja perustivat virtuaalisen yhteismetsän rahastoyhtiön sisälle.
Käytetty metsävähennys täytyy lisätä kauppahinnan päälle luovutusvoittoverotuksessa, jos metsätilan myy pois alle kymmenen vuoden omistuksen, ja jos sen myy lähisukulaisten ulkopuolelle tai metsätilaa ei liitä luonnollisten henkilöiden enemmistönä omistamaan yhteismetsään. Tässä on metsävähennyksen metsäpoliittinen idea. Se vahvistaa metsien pysymistä tavallisten suomalaisten perheiden tai yhteismetsien omistuksessa.
"Väitän, että ylisukupolvinen perhemetsänomistus on ilmasto- ja luontotavoitteiden näkökulmasta kestävämpää kuin kasvottomien pääomarahastojen omistus."
Pientä tai jopa olematonta verojalanjälkeä Suomeen jättävät ulkomaiset metsärahastot ovat kasvattaneet rajusti omistustaan suomalaismetsistä. Vuosikymmenessä niiden omistus on kasvanut nollasta jo suuremmaksi kuin kuntien ja seurakuntien yhteensä omistama metsäpinta-ala on.
Ala-aholta jää huomaamatta, että metsävähennysprosentin korottaminen vahvistaa suhteellisesti kotimaista perheomistajuutta metsätilamarkkinassa. Väitän, että ylisukupolvinen perhemetsänomistus on ilmasto- ja luontotavoitteiden näkökulmasta kestävämpää kuin kasvottomien pääomarahastojen omistus. Kuka isänmaan maat ja metsät omistaa, on myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Kun mannerlaatat järkkyvät maailmanpolitiikassa, vahvistaa hallituksen lakimuutosesitys isänmaan pysymistä tavallisten suomalaisten omistuksessa.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeenJuttu jatkuu
Mikko Tiirola
Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK r.y.