Metsä on kaikessa mukana

15.02.2021

Opinpolku, MT koulutusliite 15.2.2021

Metsä on kaikessa mukana 

Mikä on se sananmukaisesti kasvava ala, jossa pääsee usein liikkumaan luonnossa, jossa voi usein myös palkan edestä kuntoilla, jossa työhaluinen työllistyy hyvin, jossa pääsee tekemään päivittäin ilmastohyveitä tai jossa voi myös ryhtyä oman onnensa sepäksi eli yrittäjäksi?

Metsäalalla tuo kaikki on mahdollista. Metsät näkyvät koko ajan taustalla meille kaikille tärkeissä tapahtumissa. Olimmepa kotona, työssä, vapaa-ajalla, arjessa tai juhlassa, ovat metsä ja puupohjaiset tuotteet poikkeuksetta mukana, vaikka emme sitä monestikaan tiedosta. Metsien tuotteilla korvataan jatkossa yhä laajemmin uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyjä tuotteita. Se on välttämätöntä, jotta ilmastonmuutosta ja monimuotoisuuskatoa voidaan globaalisti hillitä. Siksikin metsäala on trendikäs kasvun ala. Metsässä on monipuolisia mahdollisuuksia. Sinne uskaltaa suositella hakeutumaan. 

Monien mahdollisuuksien metsäala 

Metsäalan perustutkinto tarjoaa oivat ammatilliset perusvalmiudet metsäalan eri tehtäviin. Puun kysynnän kasvu, satojen tuhansien hehtaarien metsänhoitorästit ja kaupungistuva metsänomistajakunta takaavat sen, että työmaat eivät lopu kiinnostuitpa metsurin töistä, metsäkoneenkuljettamisesta, metsäkoneasentamisesta, puutavara-auton kuljettamisesta, luonnonhoidon kenttätöistä, metsäpalveluyrittäjyydestä tai taimitarhatyöstä. 

Lumilautailija Roope Tonteri on oiva esimerkki. Hän on sijoittanut palkintorahojaan metsiin ja opiskelee metsuriksi toimiakseen metsuriyrittäjänä. Mutta ei tässä vielä kaikki. Metsäala tarjoaa mahdollisuudet monipuoliseen jatkokoulutukseen. Metsätalousinsinöörejä jää eläkkeelle tulevina vuosina paljon. Heitä tarvitaan kymmenien miljoonien puukuutioiden ostamiseen ja satojen tuhansien metsänomistajien metsäasiantuntijoiksi. Suomesta ei löydy paikkakuntaa, jossa ei pääsisi tutustumaan metsätalousinsinöörin monipuoliseen työhön. 

Jos tiede, teoria tai johtaminen kiinnostaa lisää, voi hakeutua metsänhoitajaopintoihin Helsinkiin tai Joensuuhun, kuten hiihtäjä Perttu Hyvärinen on tehnyt. Itse olen päätynyt metsänomistajien äänitorveksi ja metsätalousyrittäjäksi. Minullakin metsä on kaikessa mukana. Eikä työ metsässä tekemällä lopu, kun metsä kasvaa joka suvi. Metsästä paljastuu joka kevät uutta työtä. 

Mikko Tiirola Metsävaltuuskunnan pj, MTK r.y.