Metsänomistajat huojentuivat - EU metsästrategia ei osoittautunut painajaiseksi

16.07.2021

IltaSanomat Jesse Kuparinen

Pelkona oli, että metsänomistajien päätösvalta kapenee. 

Niin metsäteollisuuden kuin metsänomistajien helpotus on käsinkosketeltava EU:n metsästrategian julkaisemisen jälkeen.

Metsänomistaja Mikko Tiirola kertoo olevansa huojentunut, että metsästrategian pahimmat esitykset saatiin kovalla lobbaukselle poistettua. Myös MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajana toimiva Tiirola kuvaa vuodettujen luonnosten herättäneen levottomuutta ja mietteliäisyyttä metsänomistajien keskuudessa. Nyt suurimmat huolet rauhoittuivat.

Tiirola painottaa kommentoivansa asiaa kuitenkin vain strategiaan pikaisesti perehtyneenä.

- Prosessi on kehittynyt hyvään suuntaan, kun vertaa komission ensimmäisenä vuodettuun paperiin. Se vuotohan saattoi olla ihan strateginen testi, jolla testattiin sitä, kuinka asiaan suhtaudutaan, Tiirola sanoo.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)MAINOS PÄÄTTYY

SUOMESSA pelättiin strategiasta vuotaneiden luonnosten perusteella, että unioni tulee puuttumaan kansalliseen metsäpolitiikkaan ja murentamaan metsänomistajien omaisuudensuojaa. Luonnoksessa närää aiheutti muun muassa kehotus välttää avohakkuita ja pelko siitä, että Suomen metsiä käytettäisiin unionin yhteisinä hiilinieluina kompensoimaan muiden maiden päästöjä.

Julkaistussa strategiassa avohakkuiden toivotaan olevan perusteltuja, mutta niitä ei pyydetä välttämään. Päälinjat metsäpolitiikassa olisi yhä jatkossakin jäsenvaltioilla.

Ympäristökomissaari Virginijus Sinkeviciusin mukaan strategia on yhteinen kompassi, joka näyttää suunnan mihin kulkea. Yhteinen metsästrategia ei tarkoita yhteistä metsäpolitiikkaa, hän painottaa.

- On jäsenmaiden toimivallassa päättää, mitkä metsänhoitomenetelmät toimivat heille parhaiten. Me jätämme sen heille, Sinkevicius kertoi.

Komissio haluaisi kasvattaa metsien määrää ja laatua EU:ssa. Tavoitteen saavuttamiseksi komissio aikoo luoda jäsenmaiden kanssa yhteiset määritelmät muun muassa sille, mitä luonnontilaisella tai vanhalla metsällä tarkoitetaan.

Metsästrategia ei ole lainsäädäntöä, mutta metsiin liittyviä lakiesityksiä on tulossa. Loppuvuonna komission odotetaan julkistavan esitys luonnon ennallistamistavoitteista.

Lisäksi komissio aikoo antaa vuonna 2023 esityksen metsien tietojenkeruusta, jotta eurooppalaisille päättäjille saataisiin ajantasaista tietoa metsistä. Metsiä kartoitettaisiin satelliittien avulla.

EU:n metsästrategia julkaistiin perjantaina. KUVA: KIMMO TASKINEN / HS

MTK:n Mikko Tiirola kiittelee onnistunutta lobbausta. KUVA: MTK

TIIROLAN mukaan on hyvä, että strategiassa tunnustetaan nyt selvästi metsänomistajien yksityisomaisuuden suoja. Myös avohakkuita koskeva lievennys ilahduttaa Tiirolaa. Jo nykyään avohakkuut tehdään aina säntillisen harkinnan jälkeen, mihin myös metsästrategiassa kehotetaan.

Tiirola pitää tärkeänä, että unioni ei puutu maiden metsäpolitiikkaan yksityiskohtaisesti

- Metsät ovat hyvin erilaisia EU:n sisälläkin. Pelkästään monimuotoisuudenkin kannalta on hyvä, ettei EU käsittele kaikkia metsiä samanlaisena. Strategiset tavoitteet monimuotoisuuden turvaamiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat hyviä, mutta toimet tulee jättää jäsenvaltioille ja metsänomistajille.

- Uskon että siten saadaan niitä haluttuja tuloksia.

Strategiassa mainittiin, että metsänsä suojeleva metsänomistaja voisi saada unionilta kompensaatiota. Esimerkkinä mainittiin suomalainen METSO-ohjelma, jonka kautta on voinut saada rahallisen korvauksen metsänsä suojelemisesta.

- Aika skeptinen olen sen suhteen, mistä EU:lla riittäisi rahoja tähän. Se että strategiassa mainitaan suojelun lähtevän vapaaehtoiselta pohjalta, on helpommin hyväksyttävä systeemi kuin pakko.

MYÖS Kymenlaakson metsänhoitoyhdistyksen hallituksessa istuva Tarja Olli sanoo olevansa varovaisen optimistinen nyt esitetystä strategiasta. Aiemmat vuodot ehtivät herättää huolta.

Kotkassa asuva Olli on omistanut 80 hehtaarin metsän nyt noin viisi vuotta. Suvussa metsä on ollut 1600-luvulta asti.

- Kyllähän se metsänomistajana tuntuu aika hurjalta, että Brysselistä saneltaisiin, mitä omalle metsälle saa tehdä, Olli sanoo.

Tarja Olli on varovaisen positiivinen metsästrategian suhteen. KUVA: MHY

Hän onkin tyytyväinen, että esitetyssä metsästrategiassa EU näyttäisi puuttuvan odotettua vähemmän käytännön metsänhoitoon. Olli korostaa, että se, millainen hakkuu tehdään, on metsänomistajan päätettävissä.

Olli kokee, että Suomessa metsää hoidetaan keskimäärin todella hyvin. Kaadetun metsän tilalle istutetaan aina uutta.

Hän muistuttaakin, että monella metsänomistajalla on tunneside metsäänsä.

METSÄTEOLLISUUS ry:n mukaan EU:n metsästrategia oli pelättyä parempi, mutta jättää toivomisen varaa.

- Erittäin huono alkuperäinen esitys otti askeleita parempaan suuntaan, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen toteaa tiedotteessa.

Metsäteollisuuden mukaan lopputulos jää osin ristiriitaiseksi. Sen mukaan metsästrategia huomioi alkuperäistä versiota paremmin sen, että metsäteollisuuden tuotteet torjuvat ilmastonmuutosta korvaamalla sellaisia, joiden valmistus aiheuttaa runsaasti fossiilisia päästöjä. Samalla se kuitenkin pyrkii rajoittamaan Metsäteollisuuden mielestä metsien talouskäytön mahdollisuuksia.

- Puu ei voi olla samaan aikaan pystyssä metsässä ja puukoulun kattopalkissa tai muovin korvaajana ruokapakkauksessa. Haluttaessa metsien tuottamia hyötyjä puuta pitää voida käyttää, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sanoo tiedotteessa.