Mies vailla menneisyyden muistia

19.03.2019

Mikko Tiirola 19.03.2019 20:41
LAPIN KANSA MIELIPIDEKIRJOITUS 


Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki purki mieltään metsien hakkuista Lännen median haastattelussa (LK 19.3). Jokaisella suomalaisella on metsäsuhde. Niin on Kaurismäelläkin, ja sitä on syytä kunnioittaa. Akateemikon arvonimen palautusperustelut metsien käytön ilmastonmuutosta kiihdyttävästä vaikutuksesta vaativat kuitenkin opponointia.

Kun Kaurismäki meni kansakouluun 1960 -luvun lopulla metsiä hakattiin saman verran kuin ne kasvoivat. Nyt, kun Kaurismäki haluaa protestoida suomalaista puuntuotantoa vastaan, metsät kasvavat eli sitovat hiiltä kaksinkertaisesti 50 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Nyt Kaurismäen kritisoima metsänhoito tuottaa puuta ilmastonmuutosta korvaavia fossiilisia raaka-aineita syrjäyttämään 60 prosenttia enemmän kuin Kaurismäen aloittaessa teroittelemaan ensimmäisiä kyniään. Tämän puutuotteiden tuottaman ilmastohyödyn lisäksi metsiin jää nyt ylijäämää niin, että hiilinieluna ne sitovat lähes puolet muun yhteiskunnan aiheuttamista hiilipäästöistä.

Kaiken tämän lisäksi Aki Kaurismäen elinaikana Suomen metsien puuston tilavuus eli hiilivarasto on kasvanut 1,7 kertaiseksi. Metsät eivät siis ole loppumassa. Kaurismäen mielipiteistä huolimatta suomalaiset metsänomistajat ovat aikamoisia ilmastosankareita. Portugalin horisontista Suomen metsät näyttäytyvät menneisyyttä rujommilta. Mutta se onkin toinen juttu.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK r.y.