MTK:n Tiirola haluaa sinutkin maksamaan metsien suojelusta

27.10.2016

PÄIJÄT-HÄME 27.10.2016 13:26
OUTI LAATIKAINEN 
ETELÄ-SUOMEN SANOMAT, KESKISUOMALAINEN, SAVON SANOMAT


"Jos lisäsuojelua haluaa, pitää olla valmis myös kantamaan oma osansa".


MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola haluaa, että vastuu metsien monimuotoisuuden suojelun kustannuksista jakaantuu entistä useammille hartioille, ja esittää Metso-suojelusäätiön perustamista.

- MTK on korostanut monimuotoisuuden turvaamista markkinalähtöisesti. Jos lisäsuojelua haluaa, pitää olla valmis myös kantamaan oma osansa suojelun kustannuksista eikä jättää sitä metsänomistajien harteille, Tiirola sanoi metsävaltuuskunnan varsinaisessa kokouksessa Helsingissä torstaina.

- MTK on esittänyt suojelusäätiön perustamista. Olisiko se vaikka Metso-säätiö, johon valtio laittaisi (Suomen) itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi alkupääoman, kuten Sitraan 50 vuotta sitten? Se toisi lisärahaa Metso-ohjelmaan, johon ei valtion tiukassa taloustilanteessa ole saatu riittävästi rahoitusta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLAMAINOS PÄÄTTYY

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (Metso) tavoitteena on osaltaan pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys vuoteen 2025 mennessä. Ohjelmassa suojelu perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen ja valtio maksaa ohjelman mukaisesta suojelusta ja luonnonhoidosta korvausta. Lisäksi valtio kannustaa nyt yksityisiä maanomistajia perustamaan mailleen suojelualueita vapaaehtoisesti ja ilman korvausta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tiirola katsoo, että säätiön avulla yksityiset henkilöt ja yritykset voisivat konkreettisesti tehdä lahjoituksia Metsoon sen sijaan, että "toreilla ja turuilla huudellaan suojelun perään ja vaaditaan metsänomistajilta monimuotoisuustöitä ilman korvausta".

Hän huomauttaa, että verottaja mahdollistaa jo tällä hetkellä vähennyksen yhteisöverotuksessa lahjoituksista, kun saajana on esimerkiksi Luonnonperintösäätiö ja Suomen Luonnonsuojelun Säätiö.

- Valtio voisi vahvistaa panostaan säätämällä lahjoitusvähennyksen koskemaan myös uudelle suojelusäätiölle tehtäviä lahjoituksia.