MTK vaatii korotusta sellupuun hintaan

30.10.2014

Jyrki Iivonen HS 30.10.2014  

Järjestön mielestä sellun kannattavuuden pitäisi näkyä kuidun hinnassa

Metsänomistajien etujärjestö MTK vaatii korotusta sellupuun hintaan. Järjestön metsävaltuuskunnan puheenjohtajan Mikko Tiirolan mukaan kuitupuiden reaalihinnat ovat laskeneet 2000-luvulla 40 prosenttia, vaikka samaan aikaan selluteollisuus on tehnyt hyvää tulosta.

"Eniten kentältä tulee palautetta kuitupuun hinnasta. Vaikka sellun hinta elää markkinoiden mukana, on pöllin hinta kuin koomaan vaipuneen aivokäyrä", Tiirola sanoi metsävaltuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.

SUOMESSA on 300 000 metsäomistajaa, mutta kuitupuulla on vain neljä ostajaa: Metsä Group, UPM, Stora Enso ja Harvestia.

Kuitupuun kantohinta on 15-17 euroa kuutiolta, kun havutukista maksetaan 55 euroa kuutiolta. Tukit menevät sahateollisuudelle, jossa ostajia on vielä kymmenittäin. Kantohinta tarkoittaa kaatamattoman puun arvoa metsässä.

TIIROLA toivoi, että metsäteollisuuden uudet investoinnit korjaavat tilanteen ja kuitupuu saa sille kuuluvan arvon. Metsänomistajien Metsä Group kaavailee Äänekoskelle suursellutehdasta, joka lisää kuidun käyttöä miljoonilla kuutioilla.

Selluteollisuus on Metsä Groupin kannattavin divisioona. Tammi-kesäkuussa sen liikevoittoprosentti oli 14.

Metsävaltuuskunnan kokous oli sikäli historiallinen, että ensi vuonna metsänomistajien edunvalvontajärjestelmä muuttuu. Metsänhoitoyhdistysten pakkojäsenyys päättyy eikä verottaja enää kerää yhdistysten jäsenmaksuja.

Melkein kaikki metsänhoitoyhdistykset liittyvät MTK:n jäseniksi, joten monista kaupunkilaisista metsänomistajista tulee yhdistystensä kautta MTK:n jäseniä.

MTK perii metsänhoitoyhdistyksiltä jäsenmaksun, mutta sen suuruus tai maksun määräysten perusteet ovat salaisia.

MTK:ssa uskotaan, että uudessa tilanteessa 80 prosenttia metsänomistajista jatkaa jäsenyyttään metsänhoitoyhdistyksissä.

KANSANTALOUDEN näkymistä puhuneen valtiovarainministeriön entisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mukaan sijoitukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat epäonnistuneet. Suomi on ylpeillyt tutkimuspanostuksillaan, mutta saavutukset ovat olleet mitättömiä.

"Panostusten pitäisi näkyä viennissä ja viennin rakenteessa, mutta sellaista ei näy", Sailas sanoi.

Sailas ei uskonut, että Suomen talous lähtisi kasvuun edes ensi vuonna. Hän ennusti, että Suomi saavuttaa vuoden 2007 bruttokansantuotteen tason vasta vuonna 2018.