Olkaamme ulospäin kuin kuusamolaiset
11.02.2016
Mikko Tiirola
Suomalaiset tarvitsevat yhteisen sävelen, kirjoittaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola kolumnissaan.
Muutama vuosi sitten pelättiin, että puunjalostusteollisuus katoaa. Nyt kun auringonlasku on peruttu ja pitäisi lisätä puun käyttöä, pelätään, että metsät hävitetään.
Tekopitäjässäni Pudasjärvellä kerrotaan, että kuusamolaiset ovat kovia tappelemaan keskenään, mutta kun he tulevat kotipitäjästään ulos, kaikki soittavat samaa säveltä. On hyvä, että ministeri Tiilikainen on kutsunut metsäalan ja ympäristöjärjestöt pyöreään pöytään yhteisen näkemyksen hiomiseksi. Hän on luvannut Kuusamon tyyliin, että maatalous- ja ympäristöministeri eivät ainakaan julkisesti riitele.
Eurooppalainen kuluttaja on ympäristötietoinen - on tärkeää, mitä tarinaa kerromme.
Luontojärjestöissä pelätään monimuotoisuuden jäävän lisähakkuiden jalkoihin. Suomessa on kuitenkin tiukasti suojeltua metsää suhteellisesti eniten Euroopassa, ja metsänkäsittelymuutoksilla ja sertifioinnilla on lisätty monimuotoisuutta. Tarvitaan tutkittua tietoa, mitä vielä puuttuu.
Vapaaehtoisella Metso-suojeluohjelmallaon kaikkien osapuolten tuki, mutta budjettileikkaukset iskivät siihenkin. Tiukan taloustilanteen vuoksi suojelun rahoituspohjaa tulee laajentaa. Yritysvastuulla rahoitettavat luontoarvopankit voisivat olla osa rahoitusta.
Luonnonperintösäätiön tapa ostaa markkinahintaan metsäalueita lahjoitusvaroin on hyväksyttävintä suojelupolitiikkaa. Maanomistaja ratkaisee päätöksellään, mitä omistukseltaan haluaa. Se on paljon uskottavampaa kuin toisen omaisuuden käyttöä rajoittavat vaatimukset.
Ympäristöjärjestöjä jametsänomistajajärjestöä yhdistää näkemys siitä, että puun myyminen metsäteollisuudelle ei ole ainoa syy omistaa metsää. Siksi verotuksella ei pidä rangaista niitä, jotka pidättäytyvät hakkuista. Tämä tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin maiden lunastaminen, vaikkei se näy suojelutilastoissa.
Ministerin pyöreässä pöydässä voidaan eri motiiveista kumpuavat mielipiteet jalostaa hyväksi metsä- ja luontopoliittiseksi viestiksi. Kotimaassa voidaan otattaa, mutta olkaamme ulospäin kuin kuusamolaiset. Yhteinen tarina voisi löytyä ilmastonmuutoksen torjunnasta, mihin maailman kansakunnat sitoutuivat joulukuussa Pariisissa.
Aina kun korvaamme öljy- ja hiilipohjaisia tuotteita uusiutuvilla materiaaleilla, teemme ilmastoteon. Puun käyttöä lisäämällä torjumme ilmastokatastrofia. Tämä olisi myönteinen viesti ympäristötietoisille kuluttajille ja päättäjille Euroopassa. Tämän vuoksi twiittasin piispan tuliaisista Rooman paaville - en lisätäkseni vastakkainasettelua suojelun ja puun käytön välillä.
Kirjoittaja on MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja.