Pikkupirulainen – väheneekö kaupunkien ja maaseudun välinen vastakkainasettelu?
Pieni koronavirus mullistaa ihmisten elämää niin New Yorkissa kuin Pudasjärvelläkin.
On käynnissä taistelu "pikkupirulaista" vastaan kuten presidentti Niinistö asian ilmaisi. Ensimmäistä kertaa sotien jälkeen Suomessa on otettu poikkeustilalainsäädäntö käyttöön.
Näyttää siltä, että meillä viranomaiset ja hallitus ovat onnistuneet tekemään taudin hallintaan liittyviä ohjeistuksia ja määräyksiä varsin viisaasti. Me suomalaiset olemme aika analyyttisiä ja meillä on edelleen hyve pyrkiä noudattamaan viranomaisten ohjeita.
Politiikassakin on löytynyt yllättävän hyvin yhteinen sävel. Toki voidaan sanoa, että valtion rahahanojen aukaiseminen ja lisävelanotto on politiikassa aina helpompaa kuin talouden tasapainottaminen.
Kriisin pitkittyminen, rajoitusten jatkaminen ja osittainen purkaminen sekä kesän lähestyminen tulevat koettelemaan ihmisten sitoutumista annettaviin ohjeisiin. Mökkeily on yksi sellainen asia.
Pääministerin viesti on ollut selkeä: "Nyt ei ole aika mennä mökeille." Mökkikuntien johtajienkin viesti on kesäasukkaille ollut, että tervetuloa, mutta vasta myöhemmin. Varmasti pääministerin ja kunnanjohtajien tarkoitus on hyvä, mutta onko tämä viesti sittenkään näin suoraviivaisesti sanottuna loppuun asti mietitty?
THL:n tuoreet arviot kertovat, että alttius saada virustartunta kasvaa mitä tiiviimmin ja mitä pidempään porukka viettää aikaa yhdessä. Siksi yleisötapahtumat on kielletty, ravintolat ja koulut suljettu ja töitä tehdään tietoverkkojen kautta etänä. Isot kauppakeskukset, huoltoasemat ja marketit ovat riskialueita.
Kaupungeissa ja taajamissa, joissa asutaan tiiviisti, on koronavirukselle altistumisvaara oleellisesti suurempi kuin maaseudulla. Suomalaisilla on kaipuu luontoon neljän seinän sisältä. Kaupunkien lähiulkoilupaikoilla onkin nähty ruuhkia.
Siksi etätyöntekeminen maaseudulta ja kesämökeiltä käsin olisi taudin hillinnän kannalta viisasta. Eikä väheksyä sovi myöskään mielenterveysvaikutuksia.
Mökkeilyrajoituksen perusteena käytetään viruksen leviämistä ja terveydenhuoltokapasiteetin riittämättömyyttä harvaanasutuilla alueilla. Katekorisen mökkeilyn rajoittamisen sijasta kannattaisi miettiä, miten mökille menevät ja sieltä etätöitä tekevät kaupunkilaiset voisivat välttää uhkakuvien toteutumista.
Suurimmalla osalla kesäasuntojen omistajista mökkimatka omalla autolla on vain muutaman tunnin mittainen. Pudasjärvellekin valtaosa tulee Oulusta. Paikallisen terveydenhuollon ylikuormittumista näin lyhyet etäisyydet eivät haittaa. Jos oireita ilmenee itsellä tai perheenjäsenellä, voi ajaa autolla takaisin kotipaikkakunnalle eikä hakeutua paikalliseen terveydenhuoltoon. Tämä on lähinnä tahtokysymys.
Kauppaostoksille kannattaisi miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Kasvomaskien käytön hyödyllisyydestä on kiistelty viranomaistenkin kesken, mutta aivan varmasti kankaisetkin itse tehdyt maskit suojaavat muita kaupassa olevia.
Siitepölykauden alkaessa allergisten aivastukset lisääntyvät ja luulenpa, että virallisetkin suositukset muuttuvat. Maaseutupaikkakuntien kauppiaiden ja palveluyrittäjien kannattaisi tarjota kauppakassipalveluita, jolla vieraspaikkakuntalaisten lähikontakteja voidaan minimoida.
Myös maatilamatkailun ja mökkivuokrauksen osalta kannattaa järjestää ja markkinoida turvallisia koronakäytäntöjä rajoittamisen sijasta. Luonnossa liikkumisen ja kotimaan matkailun kasvamiselle on jatkossa otolliset edellytykset, kun ulkomaan matkailu ja lentoliikenne vähenevät ehkä pysyvämminkin.
Syötteen alueella tehdyt panostukset maastopyöräilyyn ja lisääntynyt majoituskapasiteetti voivat olla lähivuosina kasvavan kysynnän kohteena. Nyt niidenkin turvallisiin koronakäytäntöihin kannattaisi ryhtyä panostamaan.
Moni asia tulee muuttumaan pysyvästi. Huoltovarmuuskysymykset ja elintarvikeomavaraisuus ymmärretään varmasti laajemmin kuin ennen kriisiä.
Uskon, että kaupunkien ja maaseudun välinen vastakkainasettelu vähenee. Nyt tarvitaan avauksia kaksoiskuntalaisuudesta.
Pudasjärvellä on panostettu Kairan Kuidun myötä maaseudun tietoliikenneyhteyksiin. Ne voivat olla tulevaisuuden valttikortti. Nyt kannattaa houkutella kesäasukkaita pysyvämpään etätyöhön tai vaikkapa kampanjoida meitä vanhoja pudasjärveläisiä osittaisiksi etätyöpaluumuuttajiksi.
Kriisi on aina myös mahdollisuus. Niin tämä pikkupirulainenkin.
Mikko Tiirola
Pudasjärveltä kotoisin oleva MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja