Pilakuva opettaa aavistushakkuista

29.10.2021

MIELIPIDE 

Toivanen onnistui pilapiirroksessaan pelkistämään ajankohtaisen ilmiön (MT 1.10.). Piirroksessa EU herra jututtaa Einari-nimistä metsän­omistajaa vanhan metsän reunalla. EU herra muistuttaa Einaria LULUCF, RED III, taksonomian, Fit for 55 -ilmastopaketin ja metsä­strategian vaatimuksista. Kuluu kuukausi ja koko metsä on nurin. Einarin virkkaa Brysselin herroille aavistushakkuun laidalta: pitäkää tunkkinne!

Kun jaoin tämän piirroksen twitter-tililläni, syntyi vilkas keskustelu. Europarlamentaarikko Ville Niinistö ja Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho olivat etunenässä paheksumassa twiittiäni. He kokivat sen metsänomistajien yllyttämiseksi arvokkaiden kohteiden tuhoamiseen.

Niin kuin sosiaalisessa mediassa monesti, tapahtui kärjistynyt väärinymmärrys. Viesti oli päin vastainen. Kuva viestitti, mitä tapahtuu, jos luontoarvoja lähdetään edistämään sääntelyn ja omaisuudensuojan sivuuttamisen uhalla. Ei siihen tarvitse yllyttää.

EU komissio ja ympäristö­lobby ovat suhtautumisellaan saaneet aikaiseksi metsänomistajissa vastaavan reaktion kuin aikoinaan Naturaa kohtaan. Tuntuu, että he eivät sitä tajua, tai eivät halua ymmärtää.

Metsänomistajien edun­mukaisia aavistushakkuut eivät ole olleet tässä markkinatilanteessa. Sekä sahatavaran että sellun hinnat ovat olleet ennätyskorkealla. Voimakkaan puunmyynnin seurauksena kantohinnat ovat kohonneet vain noin kymmenen prosenttia.

Pilakuvan einareita on metsänomistajakyselyidenkin mukaan ollut liian paljon puumarkkinoilla. Ympäristölobbyn ärhäkkyys on satanut vain metsäteollisuuden ja puu­tavarakauppiaiden taskuihin.

Ympäristölobbyn ja EU komission kannattaisi analysoida Toivasen pilakuvaa syvällisemmin. Tarkoitus on herätellä heitä oivaltamaan, että EU alueen 16 miljoonainen yksityismetsänomistajien joukko olisi hyvä yhteistyökumppani ilmastonmuutoksen ja luontokadon selättämiseen. Ehtona sille on vain, että tavoitteisiin haettaisiin ratkaisuja metsänomistajan omaisuudensuojaa kunnioittaen ja markkinamalleja kehittäen. Einareita tulee riittämään, jos tätä oivallusta ei tapahdu.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan pj, MTK r.y.