Puurakentaminen ei viherpese

10.02.2021

Mielipide Maaseudun Tulevaisuus

Puurakentaminen ei viherpese


Tekniikan tohtori ja metsä­tilallinen Jyrki Kesti vaati (HS 28.1) puurakentamisen viherpesun lopettamista. Kirjoittaja jätti mainitsematta, että hän toimii myös johtajana terästeollisuudessa ja on Teräsrakenneyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja. Metsätilallinen on hieno titteli, mutta sitä ei pitäisi käyttää ketunhäntä kainalossa.

Kirjoituksessaan Kesti tunnustaa puurakentamisen pitkäaikaisen ilmastohyödyn, mutta suomii lyhytaikaisia vaikutuksia, koska vain osa hakkuista kertyvästä puusta ohjautuu pitkäaikaiseksi hiilivarastoksi.

Totta on, että tukin kasvatuksen sivutuotteista hiili vapautuu ilmakehään muutamassa vuodessa takaisin, mutta silti niidenkin ilmastovaikutus on positiivinen, koska niillä korvataan fossiilisia raaka-aineita ja energiaa. Uusiutuvan puun hiili kiertää ikuista kiertoaan, mutta fossiilinen hiili tuo sen lisän, joka aiheuttaa ilmaston­muutoksen.

Kesti vaati puun kaatamisen "päästöryöpyn" huomioimista puurakentamisen hiili­laskennassa. Se johtaisi tuplalaskentaan ja siksi sitä ei virheellisenä vaatimuksena ilmastolaskelmissa voida käyttää. Metsien hakkuut lasketaan jo maakäyttö­sektorin hiilitaseessa.

Toivon ilmastoystävällisen puumateriaalin kanssa kilpailevien teräs- ja betoni­teollisuuden lobbareiden keskittyvän omien prosessiensa hiilijalanjäljen pienentämiseen. Siinä riittää työmaata, mutta varmasti myös mahdollisuuksia.

Mikko Tiirola
metsävaltuuskunnan puheenjohtaja
MTK