Radikalisoituuko luonnonsuojelupiiri

24.04.2017

KYMEEN SANOMAT 24.4.2017 3:59
MIKKO TIIROLA

Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri johtokaksikon mielipidekirjoitus (KySa 9.4.) kertoo maltillisen luonnonsuojelujärjestön radikalisoitumisesta. Metsien lisääntyvässä käytössä nähdään pelkästään mörköjä.

Väite, että nyt hakkuun seurauksena kaadettava vanha metsä ei palaisi takaisin kuvaa kirjoittajien asennoitumista. Suomen metsissä on puuta lähes miljardi kiintokuutiota enemmän kuin 50 vuotta sitten ja jopa radikaaleimman ympäristöjärjestö Greenpeacen selvityksen mukaan pohjoinen metsäkato on kaikkein pienintä Suomessa.

Reijo Rinnekangas ja Lassi Kujala arvostelevat myös uutta metsälakia, vaikka se mahdollistaa pitkään vaaditun peitteellisen metsätalouden harjoittamisen ja antaa metsänomistajalle mahdollisuuden metsiensä hoitamiseen omien arvojensa pohjalta.

Mainos (Sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hämmästyttävintä on luonnonsuojelupiirin hyökkäys biotaloutta vastaan. Kujalan ja Rinnekankaan kannattaisi pohtia, mistä ilmastonmuutos johtuu? Ei se johdu metsien käytöstä vaan fossiilitaloudesta. Myös luonnonsuojelun kannalta tärkeintä olisi tärkeintä korvata fossiiliset kivihiili, öljy ja sementti uusiutuvilla tuotteilla. Puun lisäkäyttö on siis vastaus ympäristöongelmiin eikä uhka.

Kaikkea, mitä voidaan tehdä öljystä, voidaan tehdä myös puusta. Puurakennukset ja sillat ovat paras ilmastoteko, sillä hiili varastoituu pitkäksi aikaa niiden rakenteisiin. Hämmentävää on se, että kirjoittajat eivät oivalla, että metsiä täytyy hoitaa ja harventaa, jotta tukkeja saadaan puurakentamiseen. Sellupuu tai metsäenergia ovatkin puurakentamisen sivutuotteita, joista saadaan suuret määrät bioenergiaa, jolla voidaan korvata fossiilista energiaa.

Metsien monimuotoisuuskehityksestä pitää kantaa huolta yhdessä. Pelkkä museointi ja suojelun määrä eivät kuitenkaan ratkaise asiaa. Moni uhanalainen metsälaji vaatii aktiivista luonnonhoitoa ja siksi luonnonsuojelijoiden ja metsänomistajien yhteistyö olisi paljon hyödyllisempää kuin luonnonsuojeluliikkeen radikalisoituminen. Toivottavasti tätä pohditaan myös Kymenlaaksossa.

Mikko Tiirola, Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK