Sahurilla on syytä hermostua

06.11.2014

Jyrki Iivonen HS 6.11.2014  

Massapuun vuotuinen kysyntä lisääntyy vuoteen 2017 mennessä yli kahdeksan miljoonaa kuutiota nykytilanteeseen verrattuna. Nyt metsistä hakataan sellu- ja paperipuuta 30 miljoonaa kuutiota. Kysynnän lisäys on huomattava, ja siitä Äänekoskelle suunnitellun sellutehtaan osuus on neljä miljoonaa kuutiota.


Massapuun vuotuinen kysyntä lisääntyy vuoteen 2017 mennessä yli kahdeksan miljoonaa kuutiota nykytilanteeseen verrattuna. Nyt metsistä hakataan sellu- ja paperipuuta 30 miljoonaa kuutiota.

Kysynnän lisäys on huomattava, ja siitä Äänekoskelle suunnitellun sellutehtaan osuus on neljä miljoonaa kuutiota.

Metsä Groupin Äänekosken sellutehdas maksaa yli miljardi euroa.

Kun yhteen myllyyn pannaan näin paljon rahaa, laitos ei pysähdy ainakaan raaka-ainepulaan. Puut ostetaan vaikka väkisin.

KYSYNNÄN kasvaessa tavaran hinta yleensä nousee. Viime viikolla MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola valitti kuitupuun matalaa hintaa.

Hän piti tärkeänä, että Äänekoskelle suunniteltu investointi varmistuu. Hän siis haluaa uuden tehtaan ja uudelle tehtaalle lisää raaka-ainekustannuksia.

Metsäliitto tekee lopullisen rakentamispäätöksen talvella, eikä MTK varsinaisesti rohkaissut tekemään myönteistä ratkaisua.

Ilmeisesti Tiirola on varma, että Metsä Group ei enää kehtaa kääntää kelkkaansa, onhan Äänekoskesta vouhkattu niin paljon.

Kysymys kuuluu, nouseeko Äänekosken vai jonkun muun puunjalostajan raaka-ainekustannus?

Kun metsänomistaja kaupittelee tukkejaan, hän myy usein samaan aikaan sellukattilaan sopivia harvennuspuita.

Metsänomistaja kuittaa isot rahat tukeista. Harvennushakkuilla hän varmistaa nuoren metsän kasvun.

Jotta yhtiöt saisivat riittävästi sellupuita, niiden on samaan aikaan ostettava tukkeja. Muutoin kauppa ei käy. Selluinvestointien myötä tukin kysyntä lisääntyy kolme miljoonaa kuutiota.

Metsänomistajalle on samantekevää, tuleeko rahaa tukeista vai sellupuista.

Mutta itsenäisillä sahayrittäjillä on syytä huoleen. Vaarana on, että suurteollisuus ostaa kuidut halvalla ja tukit kalliilla.