Tervetulopuhe metsävaltuuskunnan 80-vuotis juhlapäivällisillä

02.11.2022

Hanasaaren kulttuurikeskus, Espoo 2.11.2022

Hyvää iltaa metsien naiset ja miehet!

Olette lämpimästi tervetulleita Metsävaltuuskunnan 80-vuotis juhlapäivälliselle!

Tervetulosanoina ajattelin muistella 80 vuoden takaista aikaa. Elettiin jatkosotaa, sen asemasotavaihetta. Stalingradissa käytiin juuri marraskuussa ankaria taisteluita. Silloin ei vielä sodan lopputuloksesta ollut mitään tietoa. Nostamme hattua meitä edeltäneille sukupolville. Sodankin oloissa yhteiskuntaa kehitettiin. siitä myös metsävaltuuskunnan perustaminen juuri noina aikoina ehdottomasti kertoo. Kuten päivällä juhlaseminaarissa kerroin, olivat metsänhoitoyhdistysmiehet aloitteellisia asian alulle panemisessa.

Kun olen tämän juhlavuoden merkeissä tutustunut historiaan, olen päässyt yllättäen törmäämään myös meidän tilamme historiaan siellä Petäjävedellä. Nimittäin appeni isä, Saarijärven mhy:n ja Keski-Suomen mhy-liiton puheenjohtaja agronomi Kalervo Kauppi on ollut mukana välirauhan keväänä 2.4.1941 siinä kokouksessa, jossa metsänhoitoyhdistysmiehet ovat päättäneet aloittaa valmistelun valtakunnallisen elimen perustamiseksi, joka sitten marraskuussa 1942 johti metsävaltuuskunnan perustamiseen.

Sotaan jälleen kutsuttu luutnantti Kalervo Kaupille ei metsävaltuuskunnan perustamiseen päässyt mukaan. Talvisodan Taipalejoen veteraani kaatui jatkosodan hökkäysvaiheessa majuri Adolf Ehrnrootin joukoissa heinäkuussa 1941. Isänmaalle antoi uhrinsa moni metsämies.

Uhri ei ollut turha. Metsävaltuuskuntaa ei olisi mistä juhlistaa ja monia asia olisi tässä maassa täysin toisin, ellei noita uhreja olisi annettu.

Se millaiseksi metsävaltuuskunta rakentui, sai sekin vivahteita sotavuosista. Aluksihan tavoitteena oli aivan oma metsänhoitoyhdistysten valtakunnallinen organisaatio ja metsävaltuuskunta perustettiin vain väliaikaiseksi.

Hyvät ystävät!

Metsävaltuuskuntaa perustettaessa oli metsänhoitoyhdistysten liitojen ja MTK:n kumppaneina myös molemmat keskusmetsäseurat ja MTK:n perustama silloinen Metsäliitto Oy. Metsien ja metsätyön avulla noustiin myös sodista ja sotakorvauksista.

Sodan jälkeen valtion metsäkomitea pyrki tehostamaan metsien hyötykäyttöä houkuttelemalla työväkeä myös radiopropagandalla. Tunnuksena oli "puulla parempiin päiviin". Metsävaltuuskuntaa työstävän toimikunnan puheenjohtajana toimi muuan N.A.Osara, joka toimiessaan kansanhuoltoministerinä oli myöskin legendaarisen Metsäradion alkuun panevia voimia.

Hyvää juhlailtaa metsien miehet ja naiset!

Tänä iltana, kun nautimme juhlapäivällistä kuulemme metsäradion perinteitä noudattaen väliin myös musiikkia. Lauluista vastaa Metsänomistajat linjan Pohjois-Savon kenttä päällikkö Seppo Niskanen ja pianistina Janne Hovi.

Hyvät ystävät!

Yhteislaulu kohottakoon juhlatunnelmaa. Laulakaamme juhapäivällisen alkajaisiksi alkuperäisen Metsäradion tunnuskappale Vielä niitä honkia humisee!