Tuulivoimaa villin lännen meiningillä

17.11.2021

MHY Lehdet 11-12/2021 KOLUMNI Mikko Tiirola

Suomessa on menossa ennennäkemätön tuulivoimarakentamisen vyöry. Tuulivoiman tuotanto on suunnitelmissa lähes kymmenkertaistaa. Kansalaisten vastustus tuulivoimarakentamista kohtaan kasvaa lähelle asutettuja seutuja. Siksi tuulivoimayhtiöt rynnistävät syrjäisimmille seuduille. Meno muistuttaa koskiosuuskauppojen aikaa. Koska markkina on kuumaa ja liikkeellä on monen näköistä toimijaa, on syytä muistuttaa, että kenenkään metsänomistajan ei pitäisi mennä laittamaan omikseen nimeään näiden "kalastajien" papereihin ilman että ottaa yhteyttä omaan metsänhoitoyhdistykseen. Neuvotteluissa tarvitaan joukkovoimaa. Tuulivoimayhtiöt vuolevat sähköistyvässä yhteiskunnassa isoja tuottoja. Yksittäinen maanomistaja menee sopimusten kanssa aina enemmän tai vähemmän solmuun. Saatava korvaus voi jäädä kauas markkinahinnasta tai sopimustekstiin jää kohtia, joista on isoa harmia myöhemmin. Tuulipuistojen alueella toimivat markkinataloudenlait. Siellä vain tyhmyydestä sakotetaan.

Tuulivoimapuistojen siirtolinja-alueilla on menossa laillistettu ryöstö. Tähän pitäisi eduskunnan välittömästi puuttua. Jokaisesta tuulipuistosta, ja niitä on suunnittelupöydillä satoja, vedetään kymmenien metrien levyinen ja yhä useammin myös kymmenien kilometrien pituinen erillinen johtokäytävä valtakunnanverkkoon. Yhdestä linjasta voi aiheutua jopa satojen hehtaareiden metsäkato. Erikoiselta tuntuu, että vihreimmätkään poliitikot eivät tunnu tästä huolta kantavan. Tuulipuistoista tuleville johtokäytäville ei juuri tehdä kokonaiskoordinaatiota. Jokainen on oma hankkeensa. Lunastuslaki mahdollistaa, että lunastaminen on halpaa eikä sen vuoksi niillä ole mitään tarvetta koordinaatioon. Sitä laillistettua ryöstöä tässä on se, että tuulivoimafirma, usein vielä ulkolainen, saa lainsäädännön turvin lunastaa johtokäytävän kertakorvauksena muutaman satasen hehtaarihinnalla. Tämä ei ole oikeudenmukaista, sillä tuulipuiston alueella metsänomistaja voi saada saman summan jokavuotisena vuokratuottona maa-alueestaan, vaikka siellä metsän kasvatusta voi jatkaa ihan normaalisti.

Siirtolinjaongelma ei ratkea jälleen hallituksen riitoihin jumiutuneella lunastuslain uudistuksella. Siksi esitin metsävaltuuskunnassa, että hallitus, joka haluaa sähköistää yhteiskuntaa uusiutuvalla energialla, aloittaisi viipymättä erillisen tuulivoimalain valmistelun, jolla määrättäisiin tuuliyhtiöt maksamaan lunastuksen yhteydessä samansuuruiset korvaukset johtokäytävien maanomistajille kuin itse puiston alueen maanomistajat saisivat. Lainsäädännöllä tuulipuistojen rakentajat voitaisiin myös velvoittaa parempaan kokonaissuunnitteluun, jotta turhalta metsäkadolta ja metsäalueiden pirstomiselta säästyttäisiin. Jos hallitus aikoo tosissaan luottaa siihen, että uusiutuvalle ja hajautetulle energialle säilyy kansan tuki, pitäisi lainsäädäntövalmistelu aloittaa pikaisesti.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan pj, MTK r.y.

Petäjävesi