Työtä tarjolla ja saatavilla

09.05.2018

Niitä metsänomistajia lienee vähän Pudasjärvelläkin, joiden palstalta ei taimikonhoitorästejä löydy. Ainakin meidän tilan metsistä niitä paljastuu joka kevät, vaikka raivaussahaa soitetaan säännöllisesti. Nyt taimikonhoitorästien purkamiseen on avautumassa yksi työkalu lisää. MTK:n verkkopalvelu TöitäSuomesta.fi on avautunut, oletko valmis?

TöitäSuomesta.fi -palvelussa maaseudun erilaiset työmahdollisuudet saatetaan näkyville ja työntekijöiden saataville. Maatilat, metsänomistajat, yrittäjät ja yhteisöt, kuten vaikkapa metsänhoitoyhdistykset, voivat tarjota tehtäväksi erilaisia työtehtäviä tai suoritteita laidasta laitaan. Parin tunnin tehtävistä jopa pysyviin työsuhteisiin.

Vastaavasti palvelun kautta uutta työtä etsivät voivat löytää itselleen sopivia tehtäviä. Töitä voi tehdä niin yrittäjänä kuin palkansaajana. Kirjanpito tai palkkaustiedot veroineen ja velvoitteineen hoituvat linkitettynä TöitäSuomesta -palvelun kautta. Se tuo helpotusta pienten ja tilapäisempien työtehtävien palkkaamiseen liittyvään byrokratiaviidakkoon.

Töitä Suomesta ei ole työvoimaviranomaisten palvelujen kilpailija vaan se täydentää ja tukee niitä. Moni MTK:n ja metsänhoitoyhdistyksen jäsenhän on myös palkansaaja tai eläkeläinen. Oman järjestön työnvälityspalveluun voi olla helpompi tarttua, niin yrittäjänä kuin palkansaajana. Pudasjärvelläkin on samanaikaisesti sekä työvoimapulaa että kovaa työttömyyttä, joka aikaansaa sekä yrityksissä että työikäisissä ihmisissä muuttopainetta kasvukeskuksiin. Jatkuva muuttotappio taas koituu pikkuhiljaa Pudasjärven kaupungin, paikallisten yritysten ja palvelujen turmaksi.

Aina tarjolla oleva työ ei ole erityistä koulutusta tai edes aiempaa työkokemusta vaativaa, mutta se ei myöskään ole täysin säännöllistä eikä jatkuvakestoista. Siksi TöitäSuomesta -palvelusta voi tulla lisämahdollisuus myös työttömien aktivointiin. Aktiivimallista on puhuttu ja politikoitukin kevään aikana välillä kovin kiivaasti. Yksi peruste mallin arvostelulle on ollut se, että maaseutualueilla on pitkät etäisyydet ja kovin vähän mahdollisuuksia työttömälle osoittaa aktiivisuutta. Aktiivimallia on kritisoitu siksikin vain työttömyysturvaa leikkaavaksi. Päämäärä, eli työttömien aktivointi on jäänyt keskustelussa vähemmälle. TöitäSuomesta -palvelun avulla työttömälle tulee yksi mahdollisuus lisää täyttää työttömien aktiivimallin ehdot, jonka mukaan töitä olisi tehtävä tai kouluttauduttava vähintään 18 tuntia kolmen kuukauden jaksossa.

TöitäSuomesta.fi madaltaa kynnystä omaan yrittäjyyteen. Jos omaa ajokortin ja hallitsee perustaidot eläinten hoidosta ja erilaisista traktoritöistä sekä metsänhoitotöistä, on ammattitaitoa kylliksi monipuoliseen maaseutuyrittäjyyteen. Metsänhoitoyhdistyksestä löytyy aina peruskuormaa taimikonhoitotyömaina, joita voi toteuttaa niinä päivinä, kun netin kautta ei löydy muita työtehtäviä. Uskoisin, että jokaisessa maalaispitäjässä olisi tämänkaltaiselle yrittäjyydelle kysyntää, kun paikallislehden kanssa tekee asiasta juttua ja mainostaa palvelua sosiaalisen mediassa. Tällaiseen yrittäjyyteen voisi liittää myös esimerkiksi mökkitalkkaripalvelua. Monipuolisuus tekee yrittäjyydestä myös tekijälleen mielenkiintoista.

TöitäSuomesta.fi on tullut, kannattaa olla valmis.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan pj, MTK r.y.