Uusiutuvilla kohti ilmastoriihtä
Iijokiseutu Kolumni 1.9.2021
Hjallis Harkimo keskustelutti viime viikolla AlfaTV:ssä Lisää Rahaa! -sarjassaan ilmastopolitiikasta MTK:n puheenjohtajaa Juha Marttilaa ja vihreiden varapuheenjohtajaa Jaakko Mustakalliota. Hjallis haastoi ohjelman lopussa vihreitä: "Välillä tuntuu, että haluaisitte vaan tehdä kauhean nopeasti kaikkea, mutta te ette oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Teillä on kauhea kiire, mutta teillä ei oikein ole hajuakaan siitä, onko se järkevää, mitä pitää tehdä."
Hjalliksen sarkastinen kysymys on ensi viikon budjettiriihen kuuma peruna. Budjettiriihi on lämpiämässä ilmastoriiheksi. Vaikka tiedämme, että päähuomio pitäisi kiinnittää fossiilisten korvaamiseen on kesän ilmastokeskustelujen kärki ollut maa- ja metsätaloudessa. Sävy on ollut harmittavan negatiivinen, jopa syyllistävä. Maalaisjärkiseltä syytökset eivät tunnu, sillä maa- ja metsätalous ovat ainoita hiiltä ilmakehästä sitovia elinkeinoja.
Tämän vuoksi maa- ja metsätaloustuottajina aiomme lähestyä hallitusta ennen budjettiriihtä. Viemme torstaina 2.9. valtioneuvostolle esitykset miten maa- ja metsätalouden ilmastotiekartat voitaisi toteuttaa. Viestit viemme Säätytalolle biokaasuautolla ja biopolttonesteillä kulkevilla traktorilla ja metsäkoneella.
Meillähän sen kiireen pitäisi olla, sillä maa- ja metsätalouden on sopeuduttava ilmastonmuutokseen eturintamassa. Mutta niin kiire ei saa olla, että isoksi ilmastohaasteeksi nostettujen turvemaiden viljelyyn suhteen tehtäisiin ratkaisuja ilman kunnollista tutkimusta. Eikä saa olla niin kiire, että hiiltä sitovien elinkeinojen kannattavuus tuhottaisiin. Maatalouden ilmastotoimissa on mahdollista päästä eteenpäin vain huolehtimalla kannattavuudesta.
Hallituksen pitäisi lakata viemästä ristiriitaisia viestejä Brysseliin ja osoitettava vahva tuki biotalouden uusille investoinneille, lisättävä puurakentamista ja huolehdittava metsäbioenergian kilpailukyvystä. Muistutamme hallitusta suomalaisen metsänomistajan potentiaalista. Kun 600 000 metsänomistajaa saadaan tekemään itse aktiivisia päätöksiä, saadaan sekä suojelua että puuntuotantoa tehostettua. Tämän varmistamiseksi esitämme metsäsektorin toimijoille erillisrahoitusta metsänomistajien aktivointiin. Vastaavasti tuemme Metso-ohjelman rahoituksen säilyttämistä ja esitämme, että hallitus ryhtyisi edistämään hiilensidonnan markkinamalleja.Metsänhoidon aktiivisuutta edistämään esitämme metsänomistajien verotukseen hankintatyön verovapaan osuuden korottamista ja matkakustannuskorvausten saattamista muiden yrittäjien tasolle. Kotimaista omistajuutta ja sukupolvenvaihdoksia ja sitä kautta parempaa metsänhoitoa ja hiilensidontaa edistämään esitämme, että hallitus korottaisi metsävähennystä.
Jotta metsien aktiivista hoitoa ja käyttöä voidaan lisätä, esitämme alempiasteisen tieverkon rahoituksen reilua lisäämistä. Koillismaalla tämä tarve näkyy tänä syksynä, kun Paula-myrskyn jälkiä korjataan. Kun miljoona mottia puuta korjataan syysateiden keskellä suppealta alueelta, jauhautuvat tiet huonoon kuntoon. Olisikohan nyt koillismaalaisen karvalakkilähetystön paikka vaatimaan budjettisiirtoja? Vinkiksi Oulun vaalipiirin kansanedustajille voin antaa, että kemera-varoja näyttää jäävän käyttämättä.
Mikko Tiirola, metsävaltuuskunnan puheenjohtaja