Valtiksi puinen Hippos?

17.02.2017

PÄÄKIRJOITUS & MIELIPIDE 17.2.2017 3:00
Mikko Tiirola

Jyväskylässä panostetaan viisasti liikuntaan. Hippoksen alueen kehittäminen vahvistaa koko Keski-Suomen maakuntaa ja lisää Jyväskylän houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Toivottavasti Jyväskylän kaupunginvaltuusto ehtii vielä pohtia materiaalivalintoja, ennen kuin Hippos -hankkeen kaavasta tehdään lopullinen päätös maaliskuussa. Mitä jos biotalousmaakunnan veturi päättäisi kaavassa, että pääosa Hippoksen 300 miljoonan euron liikuntapuistoinvestoinnista tehtäisiin puurakenteina? Rohkaisen Jyväskylän valtuustoa pohtimaan asiaa vakavasti.

Muualla maailmassa otetaan näitä askelia urheilupaikkarakentamisessa. Lontoossa on toteutumassa täysin puusta rakennettava jalkapallostadion.

Puurakennusten myötä uuden Hippoksen houkuttelevuus nousisi myös kansainvälisellä tasolla takuuvarmasti korkeammalle tasolle. Puurakenteilla on tutkitusti positiivisia terveysvaikutuksia. Kaikkein sopivimpia paikkoja puurakentamiselle olisivat nimenomaan liikuntatilat.

Ilmastonmuutosta pidetään suurimpana globaalina ongelmana. Puurakentaminen on parhaita keinojaa torjua sitä. Jos Hippokselle rakennetaan puusta, syntyy sinne pitkäaikainen hiilivarasto, ja samalla vältetään perinteisten rakennusmateriaalien valmistuksesta syntyviä hiilidioksidipäästöjä.

Massiivipuurakentaminen nousee ilmastosyiden vuoksi tulevaisuuden rakentamisen kasvualaksi. Jyväskylän valtuusto tekisi puu-Hippos-päätöksellä palveluksen alueen rakennusliikkeille "pakottamalla" ne tulevan rakentamistrendin aallon harjalle. Imagotekijöitäkään ei voi vähätellä.

Jyväskylä voi näyttää mallia liigasarjassa kuten Pudasjärvi on jo näyttänyt sitä maakuntasarjassa julkisella hirsirakentamisellaan. Tuntuu erikoiselta, kun Suomen isoissa kaupungeissa poliitikot puhuvat ekologisuudesta ja ympäristöasioista ja pyrkivät jopa opettamaan maalaisia, mutta päätöksiä tehtäessä sydän osoittautuu hiilenmustaksi tai betoninharmaaksi. Näin ei toivoakseni käy Jyväskylässä! Kaupunginvaltuutetut sen ratkaisevat.

Mikko Tiirola

puheenjohtaja

metsävaltuuskunta, MTK r.y.

Petäjävesi