Vauhdikas alku

23.11.2021

Petäjävesilehti 24.11.2021 Valtuutetut esittäytyvät

Keskustalaisen Mikko Tiirolan kunnanvaltuutetun uran alkua voi kuvailla vauhdikkaaksi. Hänet valittiin Petäjäveden kunnanvaltuustoon vuonna 2004 pidetyissä vaaleissa. Seuraavana vuonna valtuustotyöskentelyn alettua hänestä tuli valtuustonpuheenjohtaja. Hän oli toiminut aiemmin kunnan koulutuslautakunnassa.

-Puheenjohtajan tehtävän vastaanottaminen oli mahdollista aiemmin järjestötoiminnassa olleiden vastuiden myötä, Tiirola kertoo.

Ensimmäistä kauttaan valtuutettuna Tiirola muistelee hyvällä ja mieluusti.

-Tuolloin saatiin asukaslukua nostettua ja kunnassa oli positiivinen pöhinä.

Sitä samaa pöhinää kunnanvaltuutettu kaipaisi nykypäiväänkin. Tiirola toimii tällä hetkellä lupalautakunnan puheenjohtajana. Maankäytön ja kaavoituksen sloganista "ketterät kaavat ja liukkaat luvat" on Tiirolan mukaan syytä pitää kiinni.Kunnan etu on muun muassa se, että loma-asuntoja pystyy sujuvasti muuttamaan pysyvästi asutuiksi.

Tiirola sanoo, että kunnan tulisi vahvistaa elinvoimaisuuttaan ja varautua siten tulevaan sote-uudistukseen.

-Kunnissa on tapahtumassa hirvittävän suuri muutos. Kuntien tehtävät muuttuvat siten, että muutoksen pitäisi hyödyttää pieniä kuntia terveydenhuollon kustannusten jäädessä pois. Tämä merkitsee aiempaa hitaampia ja pienempiä muutoksia rahanmenossa. Kunnan tulisi nyt hyödyntää tämä siirtymäkausi ja satsata elinvoimaan. Meillä on hyvät peruspalvelut ja kouluissa tilaa. Meidän pitäisi houkutella asukkaiksi lapsiperheitä ja niitä, jotka pystyvät hyödyntämään etätyön mahdollisuuksia.

Valtakunnallisia vastuita

Tiirolalla on ollut lukuisia maakunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä. Tällä hetkellä hän toimiii muun muassa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajana ja Keski-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtajana.

Tiirola on kotoisin Pudasjärveltä, mutta pian kolmekymmentä vuotta juuret ovat kasvaneet Kuivasmäen Kauppiin.

Sukutilalla hoidetaan lypsykarjaa ja metsää.

-Lapset ovat yhdeksättä sukupolvea saman suvun jäseniä tilalla.

Politiikkaan Tiirolan vei yleinen kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. Maaseutu ja metsä ovat olleet lähellä sydäntä.

Maatilan ja luottamustoimien ohella Tiirola harrastaa saunomista ja veneilyä sekä metsästämistä ja luontoa. - Olen intohimoinen saunamies. Kotoa saunoja löytyykin useampia. Kimppapurjeveneellä seilaaminen on perheen yhteinen harrastus.